37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

147 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ И ВЕЧНА СЛАВА

На 19.02. т.г. група ученици от XI и XII клас на 37. СУ „Райна Княгиня“ заедно с Емилия Борисова – учител по История и цивилизации почетоха паметта на най-великия син на България. С чувство на благодарност и признателност те положиха цветя на паметника на Васил Левски и сведоха глави пред личността и изключителното дело на Апостола на българската свобода.
За българите Левски е мерило за нравственост, национална съвест и човешко достойнство. Най-светлата личност в българската история! Превърнал се в икона за всички нас, заслужил единствен най-скъпото от един народ – неговата безрезервна любов!
В националната ни памет няма друга личност толкова нравствено чиста, безкористна, принесла себе си в жертва на свещената кауза. В историческото ни битие няма друга подобна саможертва – истинска, неподражаема и осъзната.
Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свободата ни, нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ. С вяра в родината и с воля за истината един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме.
Левски е нашият водач, светец и революционер, нашето основание за самочувствие и гордост. Той ни учи да живеем достойно, да вярваме в своите сили, да бъдем единни в името на България. Левски е нашият идеал и нашата съвест.
Кратък по години е житейският път на Апостола, но изключителните му лични качества и неосъществените му мечти правят величието му непреходно. Той е пример, който не трябва да забравяме никога!
Благодарим ти, Апостоле!

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary