37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

„Ръка за ръка в спорта“

На 17 май т.г., в деня на Българския спорт, 37. Средно училище „Райна Княгиня“, район „Люлин“ реализира проект „Нашият училищен спортен празник“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“.
Място за реализиране на дейностите бе град Банкя, Пътека на здравето. Официалният старт на игрите бе даден от Анна Стойкова – общински съветник, член на постоянната Комисия за децата, младежта и спорта към СОС, член на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“. Тя поздрави присъстващите деца и учители, като им разказа за усилията и грижите на Столична община за развитието на спорта в града ни. Банкя е едно изключително подходящо място за реализирането на подобни дейности, защото съчетава в себе си чистият въздух и лековитата минерална вода, което прави градът уникален, сподели Анна Стойкова.
Към поздравленията за прекрасната спортна инициатива се присъедини и Венцислав Стаматковски – началник отдел „Образование, социални дейности, култура и спорт“ към район „Люлин“. Успехът се крие в спорта и ние трябва в екип, хванати ръка за ръка да се стремим към неговото реализиране ежедневно, отбеляза г-н Стаматковски.
На събитието присъстваха Иван Захариев – председател на Обществения съвет към 37. СУ „Райна Княгиня“, както и Цветелина Цветкова – доброволец и приятел на децата от Сдружение „Български младежки форум“. Специален гост бе Стела Бастианели – от университета в гр. Перуджа, Италия, която е в България по програма „Еразъм +“.
Празникът се превърна в обединение между образователна институция, подкрепена от Столична община и район „Люлин“, в партньорство с неправителствена организация и доброволческа програма, което е залогът за успешното му реализиране.
Целта на проекта бе да напуснем за един ден затвореното училищно пространство, като се откъснем от градския шум, от модерните технологии и се потопим в красотата на природата. Да прекараме повече време навън с другите, да се държим повече за ръце и да ни бъде по-забавно. Да си припомним старите български игри и да запознаем с тях нашите момчета и момичета. Да изградим ново, актуално и модерно поведение чрез активно спортуване в заобикалящата ни природна среда. Училищният спортен празник, който е традиция за 37. СУ „Райна Княгиня“, бе за първи път изнесен на територията на Градски парк – гр. Банкя. Проектът се осъществи в рамките на един ден, следвайки отправеният миналогодишен апел – да се отдели повече време за спорт и движение не само в залите, а и сред природата. Подвластни на избраното мото, искаме да покажем отговорно поведение към здравето и към онези спортни умения, които отговарят на възможностите ни. С комплекс от спортни игри, в които участие взеха почти всички ученици и учители от училището, възродихме стари, забравени от миналото спортни занимания. Благодарение на професионализма и отличната спортна подготовка на г-жа Нели Чивийска, отборите бяха разделени по възрастови групи: турнир по „Дартс“, „Прескочи кобила“, „Кральо Портальо“, „Гори, гори кърпа“, „Челик сопа“ и др. Всички класове получиха грамоти за участие.
Проектът „Нашият училищен спортен празник“ е уникален, защото се проведе в градска паркова среда, където се организираха забавни спортни игри от далечното минало, непознати за повечето ученици. В част от игрите се включиха и подобни от съвремието ни. Изминаването на екопътека „Пътека на здравето“ – Банкя беше един от най-приятните и интересни начини да подишаме въздух сред природата.
Ръководството на 37. СУ изказва благодарност към всички участници и гости, направили празника незабравим!

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary