37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

Урок по родолюбие
На 26. ноември т.г., във връзка с наближаването на 96-тата годишнина от създаването на 37. СУ „Райна Княгиня“, г-жа Емилия Борисова – учител по История и цивилизации, изнесе интерактивен урок по Родолюбие с ученици от петите класове. Присъстваха г-жа Цветомира Георгиева – Директор на училището, както и някои преподаватели.
Преди 96 години, на 12.12.1924 г. 37. средно училище е официално открито и е вписано в историята на българското образование като училище, изградено от жителите на квартал Модерно предградие, без участието на държавата и общината.
Българското училище е било и ще остане огнище на духовност и родолюбие, символи на националната ни идентичност. Векове наред знанието е особена ценност на българския народ. Знанието е сила, а мъдростта – свобода!
Целта на екипа на 37. СУ е превръщане на културното многообразие във фактор за взаимно опознаване и духовно развитие на учениците и създаване на атмосфера на толерантност, взаимно уважение и разбирателство. Днес, един век по-късно, имаме повод да се гордеем и смело можем да заявим, че нашето училище е надежда и бъдеще за всяко дете, мултикултурен център на образование, мъдрост и духовност. Тук учим лесно и забавно!
Нашият патрон е Райна Княгиня. Жената, чиято отдаденост и борбен дух я превърнаха в икона за българите. Тя остава и до днес пример за невероятна смелост, женско милосърдие и човешка сила! Българската учителка, едва 20 годишна, ушива главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг, целува кръста и Евангелието и се заклева със страшната клетва „Свобода или смърт“. Българската светица създава не само знаме, но и символ на копнежа за свобода на цял един народ. Знаме, под което нашите деди безстрашно са проливали кръвта си, за да ни има нас, за да я има България!
В знак на почит и признателност пред подвига на Райна Княгиня и в чест на 96 – тата годишнина на 37. СУ „Райна Княгиня“, ученици и учители заедно изгледаха филм за героите на България, защото ние трябва да помним и да говорим за тези българи. Да осмислим в дълбочина себеотрицанието и този героизмът, проявен в борбата ,за да се постигне така желаната българска свобода и цяла Европа да започне да говори за България и Балканския полуостров. Режисьор на филма е д-р Искрен Красимиров, основател на проекта „НЕзабравимата България“. Гледайки филма, си припомнихме за духа, саможертвата и високите идеали на великите българи – Бенковски, Левски, Ботев. Припомнихме си личности и епизоди от бунтовната пролет на 1876 г.
Учениците се развълнуваха когато чуха песента за Райна Княгиня, национална героиня – княгинята на българския народ. По време на прожекцията г-жа Борисова задаваше въпроси на въодушевените зрители и остана много доволна от техните отговори. Накрая възрожденския дух в залата се допълни от възгласите на учениците: Да живее България!
Народната памет никога няма да забрави смелата Княгиня, Бенковски, Левски, Ботев, подвига на Априлци. На финала г-жа Борисова призова присъстващите в залата учители и ученици да намерят място в сърцата си за нашите национални герои и да съхраним извоюваната с кръв свобода!
Така беше представен най-ценният урок – да пазим и обичаме нашата родина и нейната история, да славим нейните герои, урок за бъдещите поколения.
Ние, екипът на 37. СУ, продължаваме да пишем историята на училището, да отваряме нови прозорчета към света за жадните детски очи, да вдъхваме вяра в доброто и истината. Това е нашият път, път на надеждата и бъдещето!
В чест на патронния празник на училището, филмът ще бъде споделен във виртуалните стаи с всички класове.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary