37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

УРОК ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДОБРОВОЛЕЦА

На 4. декември 2020 г., в облачното пространство на 37. СУ „Райна Княгиня“ към електронната платформа „Школо“, се проведе открит урок по случай 5. декември – Международния ден на доброволеца. Дейността е част от проект „Научи се да даряваш”, изпълняван за втора поредна година от Български дарителски форум, в партньорство с 37. Средно училище.

Проведеният урок беше осъществен с учениците от 10. а клас, участници в проекта, под ръководството на г-жа Диана Минева. На виртуалното събитие присъства и Директорът на 37. СУ „Райна Княгиня” –  г-жа Цветомира Георгиева, която приветства учениците за активността  и им благодари, че са станали част от проекта.

Диана Минева, като ръководител на групата, откри урока с една известна мисъл на Майка Тереза – „Не е от значение колко даряваме, а колко любов влагаме.” , след което запозна учениците с историята на отбелязването на празника. Последваха няколко въпроса, свързани с добротворството, които провокираха присъстващите за участие в дискусия.

Част от отговорите на кратката блиц анкета „Какво означава „Доброволец?“ бяха следните:

Цветанка:  Доброволец е човек, който обича да помага на хора, които имат нужда от нещо.

Денис: Според мен, да си доброволец означава да помагаш в различни неща.

Любомир: Да си доброволец означава да помагаш на хора, които са в нужда; да вършиш нещо без да искаш нищо в замяна.

Доброволчеството е едно от нещата, които ще спасят света. То е изключително важно качество, което притежаваме, но за жалост не всеки го използва. Добрината не трябва да се потиска и да остава на заден план, а да присъства в нашето ежедневие. Г-жа Минева продължи урока с примери, които подкрепиха тази теза. „Според мен, да вършиш добро, е изключително важно, а понякога може да спасиш и човешки живот. Пример за това са благотворителните кампании, организирани за дарение на кръв. Колко нужни са те днес, по време на коварния вирус COVID-19, когато десетки заразени хора се нуждаят от помощ. А кое е по-ценно от това да увеличиш шанса на някой да живее?“, сподели тя пред учениците. Директорът на 37. СУ  г-жа Георгиева, също се включи и даде за пример „Българската коледа“ – като една от множеството провеждани дарителски кампании.

„Как доброто може да повлияе на един живот?“, попита своите ученици г-жа Минева. „Когато някой направи добро на друг, той поглежда на живота от светлата му страна с надежда и желание да продължи напред с мисълта, че ще има някой, който да му помогне, ако има нужда.“, продължи тя. Но десетокласниците имат вече изградена представа по тази тема. Те са истински доброволци и са го доказали неведнъж. Последното им добро дело, подето съвсем спонтанно наскоро – изцяло по тяхна инициатива, беше акция за набиране на дрехи за техен съученик в неравностойно положение. Всъщност, това е и целта на доброволеца – да действа положително на другите хора по света, помагайки им по различни начини.

Най-ценното този час беше, че точно по време на разговора, най-неочаквано, учениците станаха свидетели на пример за добротворство. От получено съобщение до г-жа Георгиева узнахме, че учител на 37. СУ се отказва от предоставено му устройство и го отстъпва на някой ученик, който е в затруднение и не може да посещава онлайн обучението. Десетокласниците се оживиха от тази новина и споделиха за техен връстник, който има нужда от интернет, таблет или лаптоп. От своя страна, г-жа Георгиева, като един истински добротворец,  се ангажира с обещанието да му предостави всичко нужно за нормален образователен процес. Третата изненада беше за най-активните ученици в часовете. Те ще получат подаръци – по един руско-български речник. Тази благородна инициатива е по предложение на г-н Георги Миланов –  учител по руски език, а е осъществена от ръководството на училището. Така всички се убедихме, че доброволчеството продължава да съществува. И без да очакваш, може да те споходи нещо добро.

След тези добри новини г-жа Диана Минева отправи послание към всички с думите на Джон Уесли: „Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!” Този цитат провокира много емоции. Единодушно се стигна до извода, че трябва да следваме това послание, за да живеем в един по-хубав свят. Когато един помогне на друг, вторият разпръсва добротата на трети и така светът става много по-добър.

В края на часа Цветомира Георгиева, директор на 37. СУ, благодари на всички, които участваха в реализирането на урока и отправи пожелание за нови срещи по повод други доброволчески инициативи.

 

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary