37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

В чест на 24 май – литературно четене в 37. СУ

На 10 май т. г. се проведе литературно четене с ученици от V и VII клас по повод предстоящия празник на духовността – 24 май. Инициативата бе осъществена съвместно с читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Модерно предградие“.

На срещата присъстваха  Цветомира Георгиева – Директор на 37. СУ „Райна Княгиня“, учителите по БЕЛ –  Диана Минева и  Мария Горанова,  Елена Станкулова – училищен психолог,  Иван Захариев – председател на Обществения съвет в 37. СУ и  Георги Михалков – български писател и председател на местното читалище.

Начало на литературното четене даде г-н Михалков. Освен, че се занимава с обществена дейност, той е и автор на множество разкази. Негови творби са преведени от есперанто на английски, португалски, руски, хърватски, шведски, японски. Член е на СБП и на ПЕН-клуба. С много настроение и чувство Радка, Генчо и Люба от 7. б клас развълнуваха всички присъстващи с есета, написани специално за любимия учител, за 24 май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”. Литературният празник продължи със стихове на детската поетеса Цветелина Гергинова. Нейните красиви творби, прочетени от г- н Михалков с много емоция, провокираха у всички много усмивки и лятно настроение. В края на срещата писателят си поговори с децата, въвлече ги в дискусия и им разказа от какво черпи вдъхновение и как протича творческият процес при него. На раздяла всички получиха подарък – пъстроцветна книжка.

Гостуването на ролеви модел в класната стая бе много въздействащо за учениците, а запознанството с истински писател промени отношението им към книгите и четенето. Литературното четене постави началото на серия от събития, които ще бъдат организирани в 37. СУ през следващите две седмици по повод 24 май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

 

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary