37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

Възпитание в патриотизъм – вълнуваща екскурзия до Панагюрище

На 29.06.2021 г. учениците от седмите класове, заедно със своите учители и директора на 37. СУ „Райна Княгиня“ – г-жа Цветомира Георгиева, посетиха град Панагюрище. Дейността е по проект „„ПРИРОДА, ЗДРАВЕ И ЗНАНИЕ – ПО ВАЗОВИТЕ СТЪПКИ“, който се реализира с финансовата помощ на Столична община.

Изпълнението на проекта е насочено за създаване на предпоставки за изграждане на всестранно и хармонично развити личности, притежаващи не само добра физическа култура и подготовка, но и психическа устойчивост и множество стойностни личностни качества, които служат за пример на другите. Всичко това обаче е немислимо, ако липсват ценности, в които учениците да вярват.

Възпитаниците на 37. СУ „Райна Княгиня“ бяха запознати с факта, че големият български поет Иван Вазов пише песента на панагюрските въстаници – „Боят настана“, превърнала се в химн на революцията.

Посетена бе родната къща на бележитата знаменоска Райна Княгиня, която е патрон на училището ни. В къщата музей те гледаха видеофилм за борбения живот на героинята и видяха едно от трите знамена, ушити от нея за Априлското въстание.

Разходката си продължиха до „Вазовата пейка“ в града, както и с посещение на представената експозиция, която е организирана като музеен комплекс и изцяло посветена на Априлското въстание и на Българското Възраждане. В Историческия музей разгледаха отделите:  Археология, Етнология, Българските земи XV – XIX век, Нова и Най-нова история. Огромно впечатление им направи Панагюрското златно съкровище.

Напуснали за един ден затвореното училищно и домашно пространство, откъснали се от модерните технологии, децата се върнаха в град София, развълнувани и горди от своята история.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary