37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

УЧАСТИЕ НА 37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ В ИНИЦИАТИВАТА НА ROADPOL ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

Във връзка с провеждането на кампанията на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL,  37. СУ „Райна Княгиня“ се включи с послание – „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. Целта на кампанията е поощряване органите на местното управление, училища, неправителствени и бизнес организации да популяризират в обществото екосъобразното придвижване. Тази година „Европейската седмица на мобилността“ е под мотото: „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави.“.  Това се случва в периода 16.09. – 22.09.2021 г., когато по традиция се провежда Европейската седмица на мобилността на ROADPOL, чиято цел е да се инициират превантивни събития за намаляване на травматизма по пътищата.

За участие в кампанията 37. СУ „Райна Княгиня“ се регистрира в официалния сайт на ROADPOL Safety Days, https ://www. roadpolsafetydays.eu, потвърди желанието си за партньорство на Главна дирекция „Национална полиция“ и подписа Обещание за спазване на правилата за движение по пътищата.

Безопасността на децата като участници в пътното движение е един от най-сложните проблеми на обществото, тъй като е пряко свързан с опазване на живота и здравето на подрастващите и с подготвянето им като знаещи, културни, дисциплинирани и отговорни участници в движението по пътищата.

Инициативите, свързани с кампанията, се проведоха на 21 септември 2021 г., обявен за „Ден без загинали на пътя“.  Началото бе поставено с провеждането по нетрадиционен начин на един учебен час по БДП с учениците от осмите класове. Основна тема беше „Европейската седмица на мобилността“. Гости на събитието бяха директорът на училището – Цветомира Георгиева, училищният психолог – Елена Станкулова и ст. полицай Николай Станкулов от ОПП – СДВР. Беше представена интересна презентация от Емилия Борисова – председател на УКБДП, след което присъстващите изгледаха видео урок по темата. Ст. полицай Станкулов се включи с беседа и демонстрация за правилата за движение, като акцентира върху онези, свързани с регулировчик. Учебният час завърши с викторина: „Пазете децата на пътя“, която провокира интереса на учениците и те се включиха активно.

По същото време учениците от начален етап рисуваха тематични рисунки върху асфалта в двора на училището, въодушевени от посланието на кампанията. Събитията завършиха със скандиране на посланието – „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!

Екипът на 37. СУ „Райна Княгиня“ е убеден, че тези инициативи ще спомогнат учениците да получат ценни знания и умения как да реагират в определени ситуации на пътя.

Организираните събития бяха съобразени с възрастта и възможностите на децата и учениците, с насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини и училищата и при спазване на мерките за ограничаване и разпространение на COVID-19.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary