37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

149 години безсмъртие!

На 18.02. т.г. се навършват 149 години от деня, в който Васил Левски увисва на бесилото и дава живота си за свободата на България. Колкото времето се отдалечава, толкова повече личността на Левски се възправя със своята скромност и величие, със своята всеотдайност към народа и делото в името на свободата и бъдещето.
Спазвайки традицията, днес ученици от 37. СУ „Райна Княгиня“ заедно с техните учители Марияна Благоева и Емилия Борисова почетоха паметта на най-великия син на България. С чувство на благодарност и признателност те положиха цветя на паметника на Васил Левски и сведоха глави пред личността и изключителното дело на Апостола на българската свобода.
Има много родолюбиви и смели българи, допринесли за славната история на България, но когато чуем името на Левски всичко в нас потрепва. Неговата саможертва и светлият му пример, личните му качества и пословичната му честност, непресъхващата жажда за свобода, чак до сетния му дъх, са го превърнали в икона за всеки, в чиито гърди тупти българско сърце.
В чест на отбелязването на 149-ата годишнина от гибелта на Апостола, Радостина Тодорова – учител по изобразително изкуство организира конкурс – рисунка, посветена на Левски, под надслов: „Апостолът е в сърцата ни!“. Младите творци бяха насърчени да нарисуват портрет на Левски, както и сцена от живота или дейността на Апостола, която искрено ги е докоснала и вдъхновила. Преди да споделят върху белия лист своята представа за него, развълнуваните художници си припомниха легендата за неговия “лъвски скок” и незабравимите му думи: “Ако спечеля – печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си”. С рисунките учениците направиха табло в памет на Левски.
Отличени бяха рисунките на Каролина Раева от VII.а клас и Бистра Петрова от 10.а.клас, за което ученичките бяха наградени с грамоти, връчени от директора на училището Цветомира Георгиева.
Кратък по години е житейският път на Апостола, но изключителните му лични качества и неосъществените му мечти правят величието му непреходно. Той е пример, който не трябва да забравяме никога!

Благодарим ти, Апостоле!

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary