37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

На 10. 03. т. г. в 37. СУ „Райна Княгиня“ с група ученици, приятели на историята и техния ръководител Емилия Борисова – учител по история и цивилизации, се проведе „Урок по достойнство“, посветен на Денят на Холокоста в България и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

Гости на събитието бяха г-жа Цветомира Георгиева – Директор на училището, както и някои преподаватели.

Емилия Борисова откри урока с интересна презентация, посветена на Деня на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта. Присъстващите изгледаха и видео материал за живота на еврейската общност в България в годините на Втората световна война. Г-жа Борисова отбеляза, че 10. март не е само ден за почитане паметта на жертвите на Холокоста, но този ден ще се превърне и в своеобразен урок по хуманизъм, защото дори един спасен живот е победа на човещината над себелюбието и жестокостта.
Целта на този урок е учениците да обогатят познанията си по темата за Холокоста, но и да се запознаят с текстовете на наградените участници от 8-мия международен литературен ученически конкурс, организиран от Центъра за еврейско–българско сътрудничество „Алеф“. Конкурсът обединява млади привърженици на мира и толерантността от пет държави: България, Израел, Полша, Словакия и Германия. Вече международен той популяризира и в чужбина уникалния български феномен на спасение на евреите. Темата на конкурса е: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Учениците Бистра Георгиева, Пламен Генов и Габриела Димитрова прочетоха кратки откъси от разказите на номинираните участници. Присъстващите изразиха мнение, че написвайки разказите, младите автори не само показват своята активна гражданска позиция, но пишат и история – Историята на благодарността и незабравата.

По време на откритата практика ученици и гости направиха кратка литературна разходка, запознаха се и със заглавия на филми, свързани с Втората световна война. Да се възприеме историята само от учебниците винаги се оказва по-трудно, отколкото дадено историческо събитие да се съпреживее чрез житейски съдби, описани в книги или показани във филми. А чрез литературата и киното се стига най-бързо до сърцата на хората.
Всички в залата изгледаха кратък видео материал за Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф“, в който тя казва , че конкурсът е мост между миналото и бъдещето. Тя вярва, че всички млади участници са се превърнали в духовни наследници на спасителите.

Ние, любителите на историята в 37. СУ, сме посланици „Пазители на паметта“. Нашата цел е със знанието за миналото да повлияем на това, което предстои пред нас. Ужасът днес има лице и ние всички го виждаме. Войната не е игра, нито филм. Войната е желание за власт и надмощие, чийто залог са хиляди човешки съдби. Затова нашето послание е: “Любовта, състраданието и прошката да бъдат част от нашето ежедневие!“

Накрая г-жа Цветомира Георгиева, директор на 37. СУ, благодари на всички, които участваха в реализирането на урока. Тя сподели, че центърът на София представлява четириъгълник на толерантността, защото етническата и верска търпимост на българите е показана чрез забележителното архитектурно наследство на София – храмовете на четири различни религиозни деноминации: Турската джамия „Баня Баши“, Софийската синагога, Католическия храм „Св. Йосиф“ и Православната църква „Св. Неделя“.

Да бъдеш праведник на народите на света означава да загърбиш собствените си цели и желания, за да помогнеш на другите, без значение от произход, раса и култура.

Да помним, за да не се повтори! Не на войната!

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary