37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

МАГИЯТА НА НАУКАТА – ЛАБОРАТОРЕН УРОК НА ОТКРИТО

На 2. юни т.г. в двора на 37. СУ „Райна Княгиня“ се проведе лабораторен открит урок по Химия и опазване на околната среда с ученици от 37. СУ „Райна Княгиня“. Преподавателят Бойка Иванова представи урока по интригуващ начин. Участници в събитието бяха директорът на училището – Цветомира Георгиева, учители и ученици. Първият представен експеримент бе със заглавие „Морско дъно“. Петокласниците използваха процеса кристализация на някои соли, за да направят „корали“ в различни цветове в „Черноморското дъно». Обяснена бе и причината за липсата на корали в Черно море – отделящият се от гниенето на растенията сероводород. Последва втори експеримент „Горящ лед“ – получаването на ацетилен от калциев карбит и вода, представен от деветокласника Трендафил Рангелов. А Лилия Каменова от 6. а клас смело експериментира горене на метала магнезий. Дойде ред и на експеримент 4  : „Морска пяна“  или „Слонска паста“ – получаване на кислород от водороден пероксид, демонстриран от шестокласниците от 6.б Красимир и Александър. Опитите продължиха с „Огън без кибрит“, но тъй като това е опасен експеримент, той бе реализиран от г-жа Иванова  и асистент Лили. Поредният опит „Химията в кухнята“  бе дело на Каролина Раева от 7. а клас, която ни доказа, с помощта на индикатор, че много от препаратите за почистване, използвани в кухнята, съдържат основни съединения. Използвайки знанията си за процеса „неутрализация“, тя показа как можем да неутрализираме разяждащите основни съединения, с помощта на оцет.

За  проверка на знанията бяха зададени гатанки и въпроси, свързани с различни вещества и личности, а позналите отговорите бяха наградени с лакомства.

За финал, на фона на красива музика, се насладихме на последния експеримент “Химичен вулкан“. Впечатлени от показаните експерименти, всички присъстващи ученици изявиха желание догодина отново да участват в такава практическа научна магия.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary