37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

Младежки форум „Voice it: Мнение от значение“
Тази година Voice it се състоя на 20. ноември, в зала 6 на НДК. На събитието присъстваха представители на Ученическия съвет от 37. СУ „Райна Княгиня“ с ръководители Елена Станкулова, Александър Рафаилов, Емилия Борисова и Мона Хатиб.
Събитието се организира от Национална мрежа за децата и младежка мрежа „Мегафон“ по повод годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето на ООН. Националната мрежа за децата, с изпълнителен директор Георги Богданов, е най-голямото българско обединение на граждански организации и активисти, които работят в полза на децата. Повече от 140 хиляди деца и над 76 хиляди семейства годишно получават подкрепа от организациите членове и професионалистите на Мрежата.
Темата на осмото издание на най-големия младежки дискусионен форум „Voice it: Мнение от значение“ тази година е „Психично здраве“ в следните области: училище, семейство, социални мрежи и приятелство, здравеопазване.
Специални гости на събитието бяха млади хора от офиса на Омбудсмана на децата в Исландия.
Водещ беше известният актьор и влогър Стефан Попов-Чефо.
По време на дискусията младежите имаха възможност да разговарят за правата на децата, да обсъждат важните за младите хора въпроси, да усвояват социални умения и да създават нови контакти. С голям ентусиазъм се включиха в дискусията и учениците от нашето училище. Така те изразиха и своята гражданска позиция, обсъждайки темата за психичното здраве на ежегодното събитие Voice it.По време на събитието чрез видео връзка с интересни въпроси към политиците се включиха и деца и младежи от Варна, сред които и деца от Украйна.
Детското и младежко участие в младежкия форум „Voice it: Мнение от значение“ е изключително важно, защото по този начин, с участието на децата, се взима тяхното мнение и гледна точка по важни теми, които касаят техния живот, и които ги интересуват, за да може правителството и управляващите, всички институции, които са свързани със законотворчеството, свързано с децата и семействата, да взимат решения, които отразяват по най-добрия начин интересите на децата. Трябва да помогнем на всяко дете да се чувства ценено и да вярва в способностите си.
Решенията на проблемите на децата, както и закрилата на техните права са отговорност на всички. Институциите трябва да са близо до децата, да ги чуват и да ги разбират. Това обаче е възможно само ако ние, възрастните, се научим да възприемаме младите хора като наш партньор при обсъждането на въпросите, които ги засягат. Всяко дете има право на обич, внимание и грижа. Всяко дете има право да бъде щастливо.
Благодарим на младите участници от 37. СУ „Райна Княгиня“ в младежкия дискусионен форум „Voice it: Мнение от значение“ за прекрасните им идеи и усмивки.
Събитието приключи с обща снимка за спомен на гости, ученици и учители и с обещание за нови вълнуващи и ползотворни срещи.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary