37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

Урок – възпоменание за жертвите на Холокоста

В навечерието на 27. януари – Международният възпоменателен ден за жертвите на Холокоста  в 37. СУ „Райна Княгиня“  група ученици, приятели на историята и техния ръководител Емилия Борисова, учител по история и цивилизации,  проведоха урок.
Гости на събитието бяха: Юлиана Методиева, журналист, създател на интернет платформата „Маргиналия“,  Роберт Джераси, член на Изпълнителното бюро на Организацията на евреите в България „Шалом“,  Венцислав Стаматковски, началник отдел „Образование“ в район „Люлин“,  Иван Захариев, председател на Обществения съвет на 37. СУ, Цветомира Георгиева, директор на училището, както и някои преподаватели.
Целта на урока е учениците да обогатят познанията си за същността на Холокоста, за хората, преживели този геноцид, но и за героизма, добротата, за спасението.
Емилия Борисова откри урока с интересна презентация, като представи международния проект „Минзухар“ – свободно начинание за ученици и младежи. Тя отбеляза, че ние засаждаме жълти минзухари, в памет на милион и половина еврейски деца, загинали по време на Холокоста, и хиляди други деца, жертви на нацистките жестокости. По този начин показваме, че те не са забравени, а паметта и историите им се предават на бъдещите поколения.
27 януари е ден на скръб, но и ден на памет. На днешния ден се молим с надеждата, че събитията отпреди осем десетилетия няма да се повторят. Учениците научават, колко е важно уважението към всички хора, независимо от техния етнос, увреждане, сексуална ориентация или религиозни убеждения. Младежи от X и XI клас споделиха, че жълтите минзухари ще ни напомнят за децата станали жертва на Холокоста и че след най-ужасните събития, новият живот започва отново. В света все още има красота и надежда за нашето бъдеще. Проектът „Минзухар“ е нов начин да запазим спомена жив!
По време на откритата практика учениците се пренесоха в годините на Втората световна война, разказаха за същността на понятието Холокоста, за Кристалната нощ, с която започва едно от най-чудовищните престъпления в човешката история. Всички присъстващи в залата изгледаха кратък видео филм, посветен на паметта на жертвите на Холокоста.
Холокоста е спомен за срива на цивилизацията и хуманизма, но и спомен за моралната сила на противопоставилите му се. Спасението на 48000 български евреи от лагерите на смъртта е един от най-хуманните исторически актове на нашия народ. България дава недвусмислен пример по толерантност и уважение към човешката личност, независимо от нейната религиозна или етническа принадлежност. Спасението е исторически момент, който и до днес, 80 години по-късно отрежда на страната ни място сред Праведниците на народите, сред онези, които имат моралното право да бъдат нравствен пример за целия свят.

Това не бива да се забравя и трябва да се предава на бъдещите поколения!
С огромно вълнение ученици прочетоха  кратки откъси от разказите на наградените участници  в деветия международен литературен ученически конкурс, организиран от Центъра за еврейско–българско сътрудничество „Алеф“. Всички се обединиха около идеята – „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Присъстващите изразиха мнение, че написвайки разказите, младите автори не само показват своята активна гражданска позиция, но пишат и история – Историята на благодарността и незабравата.

В края на презентацията г-жа Борисова изтъкна, че урокът е мост между миналото и бъдещето. Тя вярва, че всички млади участници са се превърнали в духовни наследници на спасителите. Участвайки в проекта „Минзухар“, те са посадили семенцето на доброто и човечността в сърца си. Като посланици на минзухарите младежите вече са избрали своето послание: „Да помним в подкрепа на човечността, толерантността и любовта!“
Близо 80 години след края на Втората световна война страниците на военните години продължават да се дописват. Учениците от 37. СУ се включиха в тази летопис с есе, посветено на паметта, с което завърши урокът – възпоменание в памет на жертвите  на Холокоста.
Г-жа Цветомира Георгиева, директор на 37. СУ „Райна Княгиня“, изтъкна, че толерантността е моралната сила в основата на добрите отношения между хората от различни култури, вероизповедания, раси и начин на живот. Тя благодари на всички, които участваха в реализирането на урока и поздрави г-жа Борисова, която бе оценена като преподавател изключително високо от гостите по една толкова  деликатна тема – Холокоста. Нарекоха я „учител, преподаващ без клишета“.
Накрая г-н Джераси трогателно разказа на учениците за това какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел. Той сподели колко е важно дълбокото уважение и взаимно зачитане на различните етнически и религиозни общности, което е неизменна част от изградения в България устойчив модел на толерантност и разбирателство.

 

Поклон пред паметта на загиналите!

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary