37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

150 години почитаме паметта на Апостола

19 февруари… България застава на колене пред най-скъпия си син, обляна в сълзи от скръб, но и от гордост.

По традиция на мястото на това бесило честваме свободата си.

В навечерието на 150-а годишнина от безсмъртието на Васил Левски ученици от Х и  XI кл. на 37. СУ „Райна Княгиня“ заедно с Марияна Благоева, зам.- директор на училището и Емилия Борисова – учител по история и цивилизации почетоха паметта на Апостола. С чувство на благодарност и признателност те положиха цветя на паметника на Васил Левски и сведоха глави пред личността и изключителното дело на Апостола на българската свобода. Младежите бяха развълнувани. Те оживено дискутираха интересни факти за Дякона и си припомняха различни аспекти от живота, делото и заветите на Васил Левски.

       „Левската крачка” – крачката от страха до смелостта, от смирението до дързостта. Това е крачката на Васил Иванов Кунчев, спечелил прозвището Левски.

“Един Левски не искал да направи компромис с духа на епохата”, пише Захари Стоянов в биографията на Апостола. Въпреки всички несгоди и предателства, Левски не прави компромис с две неща. С вярата в българския народ и с мечтата и каузата за Свободна и Независима България. Тази негова вяра вълнува, изисква. С нея българските революционери дръзнаха да предизвикат на бой цялата мощ на вековната империя. Левски пожертва живота си, но спечели за цял народ. С вяра в родината и с воля за истината един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме.
Както пишат биографите на Левски, той  не беше само революционер, апостол и бунтовник, а и учител. Той не само насърчава отварянето на училища, а цялото му дело е един незавършен урок за това какво означава да бъдем българи и свободни хора. Ето защо сме длъжни да свеждаме поглед пред уроците на Апостола. И да не допуснем на това бесило да увисне неговата вяра в нас и неговата мечта за България.
Днес, думите ни заливат и отминават. Все по-малко държим сметка за тежестта на истината и съдържанието.“Не думи трябват, а дела”, казва Апостола на свободата. Свободата не е дума, с която да украсяваме желанията си, а работа – всекидневна, тиха работа, която се върши с достойнство и твърдост, не с разточителност, не с хвалби, не с многословие. Незабравимите послания на Дякона носят своя вечен смисъл и до ден днешен могат да послужат като пример за всички българи.
Поклон пред паметта на Васил Левски, онзи българин от Карлово, който събуди народа и ни води и днес в трудните битки за свобода и достойнство. За чиста и свята Република.

Нека всеки скъта в сърцето си искрица от вярата и решителността на Апостола!
Нека докажем, че сме достойни да носим името българин!

 

 

 

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary