37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

„Не може някой просто така да те удари и да твърди, че те обича“
За всички над 35 ученици, изпълнили класната стая, това е отдавна прието, неоспоримо правило. Вчера те научиха и как това правило е отразено в законодателството против домашното насилие.
С любезното домакинство на директора и преподаватели от 37. СУ Райна Княгиня“ в София на 11 декември 2023 г. се проведе информационна среща с ученици от 9 до 11 клас. Целта  беше да разберем какво мислят и знаят учениците за този все по-тежък и все по-видим проблем в нашето общество. В края на срещата скептицизмът ни успешно се превърна в оптимизъм: те бяха наясно с много общоприети митове за домашното насилие (напр., че ако някой те бие, то е израз на обич, че мъжете не могат да бъдат жертви на насилие, че това се случва само в бедни семейства …). Също толкова важно е, че бяха и изключително любознателни и искаха да разберат повече от следователите, които обясниха конкретни казуси, свързани с домашно насилие и посочиха стъпките за докладване на престъплението, когато се случи.
Тази среща е част от информационната кампания по проект ПРОТЕКТ. Престъпления като домашното насилие са израз на редица обществени проблеми, с които можем да се справим, ако започнем открит и постоянен диалог по тях не само с възрастните, но и с децата и младите хора. Ще продължим със срещи и информация в социалните медии и през следващата година. Станете наши последователи в сайта и във Фейсбук.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary