37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

Участие в #WeRemember Journeys projec

В началото на месец декември 37. СУ „Райна Княгиня“ бе избрано да участва в международния проект #WeRemember Journeys по инициатива на Световния еврейски конгрес. Горди сме от факта, че нашето училище е едно от трите училища в София, спечелило този проект. Проектната идея бе разработена от Емилия Борисова, учител по история и цивилизации и Диана Минева, учител по БЕЛ. Инициативите, които ще се реализират са посветени на запазването на паметта за Холокоста чрез поредица от образователни и институционални дейности. Общата цел е повишаване на знанията за Холокоста сред младите хора, насърчаване на умения за активно гражданство и повишаване на обществената осведоменост относно значението на Холокоста в днешния свят.

В проекта ще участват 25 ученици на възраст от 14 до 17 години. Предвижда се  организиране и посещение на място в България, свързано с Холокоста, както и участие в онлайн семинар, ръководен от Международния център за образование за Холокоста.

Проектът стартира на 15.01.2024 г. с онлайн обиколка на Аушвиц-Биркенау с екскурзовод в музеяНа 15. януари участниците в проект #WeRemember Journeys заедно с учители и директорът на 37. СУ „Райна Княгиня“ Цветомира Георгиева, се включиха в онлайн обиколката „Аушвиц пред вашите очи“, която се проведе директно от автентичния мемориален обект – бившият нацистки концентрационен и унищожителен лагер Аушвиц-Биркенау.

В продължение на около 2 часа екскурзоводът Павел Савицки предложи интерактивно преживяване, по време на което участниците разгледаха акцентите на Аушвиц I, включително блокове 2, 10, и 11, бившата газова камера и крематориума. Обиколката обхвана ключови места в Биркенау –  рампата, приемната сграда, дървените бараки и руините на газова камера. Интегрирането на гласовете на оцелелите и техните разкази разтърсиха присъстващите. Използвани бяха мултимедийни материали, архивни снимки, художествени произведения, документи и свидетелства на оцелели.
Тази обиколка представлява един иновативен образователен формат, чрез който се постига свързването на историята с технологиите. По този начин Мемориалът в Аушвиц и неговите ресурси стават  достъпни за всички, които искат да го разберат. Това е мястото, където имаме възможността да се изправим и да разгледаме най-важните въпроси, свързани с човечеството, обществото, заплахите от антисемитизъм, расовата омраза и презрението към другите. Заплахи, които за съжаление, стават все по-актуални в днешния свят.

Трагедията Холокост е тема, която намира отзвук и днес. Участвайки в проекта #WeRemember Journeys, нашата мисия е да почетем паметта на жертвите и да съхраним тази всеобща памет, върху която до голяма степен сме изградили и продължаваме да изграждаме нашата следвоенна идентичност.

Ние, любителите на историята в 37. СУ „Райна Княгиня“, сме посланици „Пазители на паметта“. Нашата цел е със знанието за миналото да повлияем на това, което предстои пред нас.

Да помним, за да не се повтаря!

 

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary