37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

За трета поредна година в 37. СУ се проведе „Урок по достойнство“

Една от инициативите, посветени на отбелязването на 10. март – Ден на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Събитието започна с откриването на изложба и премина в урок, по време на който ученици от VІІІ а, VІІІ б и VІІІ в клас под ръководството на Диана Минева припомниха важни исторически факти и прочетоха част от ученически разкази, наградени в Десетия международен литературен младежки конкурс на тема „Истории за мрак и светлина“.

Идеята за отбелязване на този паметен ден принадлежи  на Емилия Борисова, преподавател по история и цивилизации в 37. СУ „Райна Княгиня“. Съвместно с     г-жа Минева  разработиха и международен  проект  #WeRemember Journeys по инициатива на Световния еврейски конгрес. От българска страна участници са 3 училища, сред които е и 37. СУ. Проектът стартира на 15.01.2024 г. с онлайн обиколка на Аушвиц-Биркенау с екскурзовод в музея. Заедно с учители и директорът  Цветомира Георгиева, 25 ученици се включиха в онлайн обиколката „Аушвиц пред вашите очи“, която се проведе директно от автентичния мемориален обект – бившият нацистки концентрационен и унищожителен лагер Аушвиц-Биркенау. Предстои посещение на къщата – музей на Димитър Пешев, политик и общественик от Кюстендил , едно от незабравените лица на спасението.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary