37. СУ „РАЙНА КНЯГИНЯ“ СОФИЯ

НАГРАДА ЗА УЧЕНИЧКА ОТ 37. СУ В КОНКУРСА „ЕВРОПА ТЕ ЧУВА! ГЛАСУВАЙ!“

На 20 юни т.г. се проведе конференция на тема: „Европейски избори 2019 – равносметката. Перспективи и  предизвикателства пред новите членове на Европейския парламент“, част от инициативата „Европа те чува. Гласувай!“, с медийни партньори Actualno.com и Expert.bg. Модератор на форума бе Добрина Чешмеджиева, водеща предаването „Референдум“ по БНТ.

Специални гости бяха евродепутатът Асим Адемов, както и  ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.
На конференцията присъстваха Цветомира Георгиева – директор на 37. СУ „Райна Княгина“, Русанка Петрова – зам.- директор УД, учители, както  и ученици от 10. и 11. клас, заедно с техните класни ръководители – Емилия Борисова и Минка Сивкова.
Важен момент в събитието бе връчването на наградите от конкурса „Европа те чува. Гласувай!“. 18 – годишният Николай Петров стана победител и спечели голямата награда – пътуване до Брюксел и посещение в Европейския парламент. Награда – професионален фотоапарат получи Нели Меметович, ученичка от 11. клас на 37.СУ. Наградата бе връчена от Таня Чунтова от отдел “ Връзки с обществеността в Бюрото на Европейския парламент в България“ и част от журито на фонд “ Иди, учи и се върни“. Г-жа Чунтова вярва в България, защото смята, че тук има много каузи, за които си заслужава да се бориш.

Каква е картината, която нарисува европейският избирател? Кой спечели и кой загуби? Какъв е резултатът от провелите се в края на май европейски избори? Какво всъщност предстои да се случи и какво е бъдещето на Европейския съюз? По тези и други интересни въпроси коментираха социолозите Добромир Живков и Стефан Георгиев, които изразиха единодушно мнение, че младите хора в България са проевропейски настроени. „В сравнение с останалите възрастови групи се вижда, че младите хора излизат и гласуват.“ Такава оценка за отминалите евроизбори даде социологът от АФИС Стефан Георгиев.
„Това беше вотът с най – висока активност за последните 25 години. Сега за първи път имаме повишение и то с цели 9%, като в някои държави се стигна и до цели 20% повече гласували.“ Това заяви ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев във връзка с вече приключилите евроизбори.

От своя страна евродепутатът от ЕНП Асим Адемов сподели, че много преди кампанията се е срещал с млади хора и те имат уникалния шанс да живеят в най – големия мирен проект в света. Те трябва да се възползват от привилегиите, които им дава това членство. Асим Адемов допълни, че в Европарламентът има 751 евродепутати и сред тях 17 души българи. Има теми, по които всички български депутати показват сплотеност и единство в защита на българския национален интерес.

Весела Чернева, заместник – директор на Европейския съвет за външна политика и директор на Софийския офис заяви, че на тези избори е станало ясно, че европейците искат промяна, но не и разпад на Евросъюза.
Събитието се превърна в един истински урок по гражданско образование.

// 37. СУ "Райна княгиня" София

Последни новини

Presets Color

Primary
Secondary